Tjærbyvej 34
Tjærbyvej 34
34
Tjærbyvej 34 -Bagermester H.G. Henriksen har forretning i den ene ende af ejendommen og i modsatte ende havde købmand Kolstrup forretning. Bageriet lå i gården lige bag ejendommen og det kan godt ses på billedet. Øverst i ejendommen boede der 2 familier. Selv om der står Conditori over forretningsvinduet, så var det ikke et traditionelt Conditori i gængs forstand, da der ikke var severing af nogen art., men hentyder blot til at det var et almindelig Bageri og Konditori. Ovnen i bageriet var en herd ovn, altså en stenovn, som blev fyret op med oliebrænder direkte ind på herden, Der blev altid fyret op i en time, når dagens arbejde slut og igen 1 1/2 time hen under aften, så var ovnen (herden) hvidglødende og kunne klare næste dags ud bagning, da arbejdet var tilrettelagt således, at det brød, der skulle bages ved høj varme blev tilvirket først, Der var 3 ovne over hinanden, men det bar kun den nederste ovn der blev fyret i, den øverste ovn blev kun brugt til at tørre brød og marengs. Der kunne være op til 20 plader i den nederste ovn og franskbrød blev bagt direkte på herden og blev lagt ind i ovnen på en slagstage, hvor der kunne stå 6 franskbrød i række og der blev som regel sat 5-6 rækker ind ad gangen. Slagstagen var formet som et < og ii ovnen, skulle slagstagen med de velraskede (hævede) brød, med et rask vip tippes af slagstagen så de stod korrekt på herden, samtidig med, at der blev blæst damp ind i ovnen.
 34 2
Her ses Tjærbyvej 34 - som tydeligt viser købmandsforretningen fra en anden vinkel. Bagved ses bygningen med bageriet og der var mellager på loftet. Skorstenen var fordi der var et brænderfyr til dampproduktion og varm vand og der blev fyret med kul eller andet brandbart materiale. På mellageret var der også et lille værelse, men der var altid meget varmt inde på det værelse, hvorvidt det nogensinde har været i brug som beboelse, har jeg ingen ide om
 
 
Barbersalon og ismejeri med brødudsalg
Birthe Larsson skriver:
Tjærbyvej 29
Huset her til højre hvor der var en barber og et mejeri/Brødudslag boede min morfar indtil i starten af 1960 erne Min morfar byggede i sin tid selv huset
 Barber og
Tjærbyvej 29: Ved siden af ismejeriet ligger der en frisørsalon og barbermesteren hed Fjeldsted og han boede oppe på Stenaltvej. Han solgte siden hen sin frisørsalon til Frisørmester Flemming Nielsen, som boede ude på Klostervej, Ved siden bygningen ligger der en ubebygget grund, som Maler Per Hammer købte og etablerede sin farvehandel der. - som han flyttede fra Tjærbyvej 16, og som dog siden er ombygget til 2 lejligheder - Tjærbyvej 27 A og 27 B.
Overfor HG Henriksens bagerforretning ligger et ismejeri, som også sælger brød fra det daværende ABDF og der er ligeledes ismejeri og de har udbringning af mælk og fløde. Indehaveren hed Christensen.
Vejen foran er Tjærbyvej og vejen der går op i højre side er. Daugårds Alle` og den vej/sti der går ned midt i billedet er tilgangsvej til de 2 ejendomme, som ligger ned til Fjordlyvej.

Ved siden af døren til barbersalonen kan man godt se, at det messingskilt som Barberen satte op når han åbnede om morgenen og tog det ned igen, når han lukkede til aften. Det var et stort fladt ovalt messingskilt med en svag buning i midten af skiltet.

 
 kolonial 34
 Ses fra hjørnet af Tjærbyvej og Kaløvej
 
 
 
34
 Købmandsforretningen har indgang på hjørnet af bygningen. Der har i tidens løb været flere, som har drevet købmandsforretnings på stedet.
Senest har der været drevet en butik "Luksuskurven" og der er lige blevet solgt af Henrik B. Clausens kæreste og hendes kollega. De bor selv i den gamle købmandsforretning på Tjærbyvej 16. 
                      Set fra Kaløvej
 


Nedenstående følger 2 link og det
1. er et link til de historier, der er om Tjærbyvej
og det kan ses HER



2. link er en henvisning til de 5 dagbøger, som
du kan læse/låne på biblioteket Randers
og du kan læse indholdsfortegnelsen HER


Du kan evt. skrive dig personlige beretning
ind i en af dagbøgerne.



Du kan læse om "En fortælling på Tjærbyvej" HER