Referater / Efterår 2014 / Elsug - Familien
 
     FOREDRAG OM ELSUG - 20. NOVEMBER 2014.
                                  
   fortalt af
                   Erik Hoelgaard og Freddie Albæk

           Familien Mikkelsen
                           
  
 billede 1
 
  billede 2 2
 Foto af søskende
Mikkelsen var ud af en børneflok på seks børn – 2 piger og fire drenge. De levede under fattige kår, i en gammel to værelses lejlighed, i Nygade 15. Faderen var jord og beton arbejder, som var et sæsonarbejde, og gik derfor ofte arbejdsløs. 

  bilælede 3  Foto af Hotel Randers.
-Om vinteren, stod Mikkelsen ofte, ved køkken indgangen til Hotel Randers, med en ti øre, for at købe rester til sin mad spand.

  billede 4
 Tekst – I lære som Gørtler.
– I lære som cykelmekanikker – Reparation af cykler i sin fritid. Startede i lære som gørtler på Randers Dørgrebs – og metalvarefabrik, men der var ingen fremtid i det fag. Skiftede derfor, efter et halvt år, til en læreplads, som cykel mekaniker, hos Lund Jensen i Strømmen. Lønnen var lav, kr. 5 om ugen, så den blev suppleret med reparation af cykler, for spejder kammerater og andre bekendte, på loftet af sine forældres lejlighed. Klarede sig igennem læretiden, i sit konfirmations tøj og ved at bo hjemme. Da han fik svendebrev blev han fyret. Der var stor arbejdsløshed i 1923. Der var kun en udvej – at starte for sig selv på loftet af lejligheden.

  billede 5
  Foto – Nordregrave.
– Cykel reparationerne tog til i omfang, så efter et par år på loftet, etablerede Mikkelsen den 8.marts 1925, sit eget cykelværksted i Nordregrave. Dengang var det de færreste forundt, at have et motor køretøj. Derfor var cyklen det mest anvendte transport middel
.

  billede 6
 Foto – Nørregade med cykler
– da ejendommen i Nordregrave i 1930 skulle rives ned, flyttede han værkstedet til Nørregade 4. Placeringen i Nørregade var en B placering, den næstbedste, 100 m. fra Rådhuspladsen, hvor bybusserne havde endestation og med megen gående trafik, forbi forretningen.  Om vinteren var det småt med reparationer, så han supplerede med fremstilling af billige radioer, bestående af en enkelt glødelampe og et høreapparat. Radioerne solgte han ved dørene. Men så kom billige, fabriks fremstillede radioer på markedet. Dem kunne Mikkelsen ikke konkurrere med.
   
 billede 7
 Foto Nørregade med radioer m.m.
– Hvad gør man så? Man udvider sortimentet, med salg og reparation af radioer, højtalere og diverse elektriske artikler. Endvidere startede han op med salg af grammofon plader. I 1933 blev Mikkelsen opsøgt af en repræsentant fra Elektrolux, som foreslog reparation af deres støvsugere og salg af tilbehør. Det indgik han en aftale om. Igennem dette samarbejde, fik han et indgående kendskab til støvsugerens opbygning og bestanddele. Det blev kimen til Elsug støvsugerens fødsel, som Erik Hoelgaard vil fortælle meget mere om.
   
 billede 8
 Foto Citroen med kasse på taget

– var god til at tage ud og markedsføre sine forretnings aktiviteter.
  billede 9
  Foto Vestparken
– som tidligere spejder, var Mikkelsen aktiv i Sct. Georgs Gildet, bl.a. som samaritter. Vestparken var dengang, det store vinter sportssted i Randers, med op til 3000 besøgende, om søndagene. Der var altid udstationeret samarittere, for at hjælpe eventuelle tilskadekomne. De store ”Vesterbakkekælke”, kunne forårsage stor skade, hvis de kom ud af kurs. Det skete ind imellem. Her havde Mikkelsen af og til vagt. Det ebbede dog ud, efterhånden som støvsugeren, lagde beslag på mere og mere af Mikkelsens tid. Han var i øvrigt den eneste ”ikke læge”, der fik tildelt diplom. Aktiviteterne i Vestparken ebbede ud, ultimo 50’erne og blev overtaget af et nyt vintersportssted, skøjteløb på søerne i Doktorparken.
       billede 10
  Foto af Vita
– Først i 30’erne forelsker han sig i den kønne Vita Jacobsen, datter af tømrer Jacob Chresten Jacobsen og Johanne Marie Christine Würtz, Slyngborggade. Mikkelsen ville gerne giftes med Vita, men forældrene ville have, at hendes storesøster, Oda Petrine skulle giftes først. Nu var gode råd dyre. – men iværksætteren Mikkelsen var kreativ, initiativrig, stædig, ydmyg og vedholdende. De ting, der kendetegner iværksætter typen. Han udtænkte en plan. Hvis nu Vita blev gravid, var forældrene nødt til, at lade Vita indgå ægteskab. De kunne ikke lade deres datter føde udenfor ægteskab. Det var uhørt på den tid. For Mikkelsen, der var iværksætter, var der ikke langt fra ide’ til handling – Vita blev gravid.
 billede11
 Foto – Ægteskab

– I 1933, 29 år gammel, gifter Mikkelsen sig så, med 23 årige Vita Jakobsen.
 billede 12  Foto Stjernevej

– ægteparret flytter i hus på Stjernevej.
 billede 13
 Foto Oda og Otto.
– Storesøster Oda Petrine bliver senere gift med frisørmester Otto Nielsen.
 
 billede 14
 Foto Vestergade
– De etablerer dobbelt frisørsalon i Vestergade 35 – herre ud til gaden og dame til gårdsiden.
 

 billede 15
 Foto St. Blichersgade
– Privat boede de næsten skråt overfor forretningen.

 billede 16
 Foto af 1b og morder Kaj Henning Bothilsen Nielsen
- Oda og hendes mand lider en krank skæbne. En kold november dag i 1944, bliver de skudt i deres opgang St. Blichersgade, af to medlemmer af Peter-gruppen. Gruppen var håndlangere for tyskerne. Oda og Otto blev henholdsvis 36 og 38 år gamle. Morderne blev henrettet i 1947.
 
 billede 17
 Foto sommerhus
– i 1943 køber Mikkelsen et sommerhus, som var opstillet på Frederiksplads – der hvor Østervold nu er. Huset var første præmien i et lotteri. Mikkelsen havde købt en sommerhus grund i Femmøller og manglede et sommerhus. Så han købte det af vinderen af sommerhuset. Huset blev skilt ad, og opført på grunden.

 billede 18
 Foto af gammel Ford
– når skoleferien startede, kørte Mikkelsen familien til Femmøller, hvor de ferierede, til skoleferien sluttede. Mikkelsen besøgte dem så ofte som muligt. Turen dertil, var noget af en rejse, i forhold til i dag. Vejenes beskaffenhed, og under krigen, med mangel på benzin, var bilerne forsynet med gas generator, som erstatning. På turen til Femmøller, skulle der, med jævne mellemrum, fyldes vand på køleren og brændsel på generatoren. 
 
 billede 19
 Foto af familien på stranden.
 - Her skulle de nyde deres sommerferier og stresse af, efter travle hverdage, med deres efterhånden fire børn, 2 drenge og 2 piger. De nyder begge ferierne på Mols, hvor de stresser af, og hygger sig med børnene. Her ville Mikkelsen ende sine dage, med udsigt over havet.
 billede 20
 Foto Mikkelsen tager sig en lur
– Virksomheden tager mere af Mikkelsens tid, og Vita får nok at se til, med yderligere to piger, så ægteparret nu har seks børn. Det kræver sit i hverdagen. Så man kan godt få brug for en lur ind imellem.
  
 billede 21
 Foto Vita på stol med et af børnene
– Så sker det man tror, kun sker for andre. Vita får kræft, og afgår ved døden i 1954, i en alder af kun 44 år
.
 billede 22
 Foto Mikkelsen alene af familien
– Billedet er taget en måned før Vita afgår ved døden og efterlader med 6 børn.
 billede 23
 Foto af huset på Dronningborg Boulevard 80
– Huset på Stjernevej var efterhånden blevet lidt trængt, til den store familie. To børn i kælderen, to på et koldt loftrum og to i stue etagen. På første salen boede en anden familie. Endvidere måtte en travl mand som Mikkelsen, ansætte en husbestyrerinde, frøken Rasmussen, og bygger derfor et større hus på hjørnet af Egholmvej og Dronning Boulevard, overfor kirken, for at få mere plads til børnene.
 billede 24
 Foto Inger
- Mikkelsen møder Inger Becker, lægesekretær på Tuberkulose Stationen. I 1958 gifter Mikkelsen sig med Inger Becker.
 
 billede 25
 Foto Tuberkulose Stationen
– et kuriosum. Min far, Henry Albæk, havde tuberkulose og var hyppigt indlagt på TB Stationen. En dag overhørte jeg en samtale, mellem ham og min mor, hvor han fortalte, at overlæge Falkenfledts sekretær, havde opsagt sin stilling, fordi hun havde giftet sig til 6 børn. Og så ville skæbnen, at jeg mange år senere, blev gift med et af de 6 børn. 
 billede 26
 Henry Albæk, stiftede Lungeforeningens afdeling i Randers, Boserup Minde, i 1942.Foreningen eksisterer den dag i dag og har kontor i Sjællandsgade. Ejer stadig de sommerhuse der blev købt midt 40’erne, der skulle være rekreationssted for patienter med lungesygdomme.

 billede 27
 Foto – Becker og kolleger
– Inger var datter af Hans Becker, som var sælger på Dronningborg Maskinfabrik. Hans Becker forlod Dronningborg Maskinfabrik, sammen med seks kolleger, for at stifte H. Becker & co. A/S Maskinfabrik, Dronningborg.

 billede 28
 Foto – Fabrikkens logo.
– Producerede tærskeværker, halmblæsere og radsåmaskiner. Fabrikken brændte i 1952 og genopbyggedes i 1953, men fabrikken, generobrede aldrig sine kunder igen. I 1956 blev fabrikken overtaget af Hollesens fabrikker, som havde radiator fabrikken Danar
.
  
 billede 29
 Foto Queen Mary
- I 1959 rejser Mikkelsen og Inger til USA, for et par måneders langt ophold, blandt andet, se dele af USA og besøge Ingers bror Thorkild Becker. Her benyttede Mikkelsen sig også af muligheden for, at teste interessen for sit produkt
.

 billede 30
 Foto af Ford Fairlane 500.
- Her falder han for de amerikanske flydere og den ellers så sparsommelig mand, som han er, overgår han sine grænser og anskaffer sig en Ford Fairlane 500.

 billede 31
 Foto fra Mols
- Arbejdet optager al Mikkelsens tid, men i 1970 beslutter han sig for, at trække sig tilbage, som 66 årig, efter et langt travlt arbejdsliv, og flytter permanent ud i sit elskede sommerhus
.

 billede 32
 Foto sommerhus
– En iværksætter kan ikke sidde stille, så huset gennemgår løbende renoveringer og udvidelser, af en nu autodidakt, murer, tømrer, maler, elektriker, VVS mand, kloakmester. Ingen udfordringer var for store.

 billede 33
 Foto arbejde – Sparsommelig som han var, kunne alle materialer genbruges. Mikkelsen var ikke så høj, så ved nogle døråbninger, måtte man dukke hovedet let, hvis man var over 1,80 m.
 billede 34
 Foto arbejde
– Ingen udfordringer var for store. Her ser vi renovering af hele kloaksystemet. Nu var det sådan, at en ung mand, der havde været i murerlære, var blevet kæreste, med hans yngste datter. Man kunne jo ikke vide, hvor længe det ville vare, så det var om, at få ham sat i gang, med ellers udskudte projekter, der krævede murer erfaringer, mens han stadig var aktuel.


 billede 35
 Foto arbejde
– Der blev bygget anneks til overnattende gæster. Han byggede også det anneks, hvor han ville ende sine dage, med udsigt over havet.

 billede 36
Foto brændeovn
Mikkelsens havde gang i mange projekter. Ideerne stod nærmest i kø for at blive realiseret. Her slappede han af, og her hvilede han i sig selv. 
 billede 37
 Foto fire generationer
– det var også her familien samledes og børnebørnene kom på ferieophold.

 billede 38
 Foto miljø
– Her nød han så sine sidste 20 år, med familie sammenkomster og sine hobbyer, håndværk, øl brygning, vin fremstilling og en afskyelig brændevin

 billede 39
 Foto Mikkelsen
– Mikkelsen døde, efter længere tids sygdom i 1990, 86 år gammel. Det skete dog ikke, som han havde ønsket sig, at sove stille ind, med udsigt over havet, i det anneks, han havde bygget til formålet.

 billede 40
 Foto ægteparret Mikkelsen
- Inger Mikkelsen sov stille ind i sommerhuset i 2007, i en alder af 93 år. 
  










Referaterne er tekster og billeder,

oplægsholderne har benyttet
ved foreningens arrangementer